zondag, april 13, 2008

kleinschalige windmolen

Een kleinschalige windturbine ontwikkeld door swift komt juli 2008 op de markt.
De rotor heeft een diameter van 2.1 m, en heeft een capaciteit van 1.5 KW @ 12.5 m/s. Dit levert een jaaropbrengst van 2000 kWh.

De windturbine zou niet meer dan 35 dB geluid produceren bij de hoogtse windsnelheden en lijkt door z'n geringe grootte best integreerbaar in een woonomgeving. Problemen met slagschaduwen lijken mij ook uitgesloten.
Gezien we in onze streek een grotere retabliliteit uit windenergie kunnen halen dan uit zonneenergie (het waait op z'n minst twee keer zo vaak dan dat de zon schijnt, ook 's nachts is er wind) lijkt dit een haalbare hernieuwbare energiebron. Laat ons hopen dat ze betaalbaar is.

3 opmerkingen:

hoow zei

En dat je er een vergunning kunt voor krijgen. Want dat is nu toch wel het grootste problem met die windmolens.
Ze slaan op stedenbouw al groen en paars uit als je ze nog maar durft vernoemen.

luc zei

Inderdaad, windmolens zijn niet opgenomen in de wetgeving, dus is het zo goed als onmogelijk om hiervoor een bouwvergunning te krijgen.

Deze windmolens zijn qua formaat een goed uit de kluiten gewassen schotelantenne, dus dit moet mogelijkheden bieden.

Het zal weer aan de eerste enthousiasteling liggen die het aandurft om de hete kastanjes voor anderen uit het vuur te halen.

Windenergie zei

Heb het in mijn stad ook eens geprobeerd om een vergunning te krijgen voor het plaatsen van een kleine windmolen. Ze wisten wel wat dat was een windmolen, maar stroom opwekken daarmee ??