vrijdag, maart 21, 2008

bescheidenheid siertArchitect Renzo Piano is gevraagd om de site rond de kapel 'Notre Dame Du Haut' in Ronchamps
te voorzien van nieuwe gebouwen.
De kapel is een icoon van de hedendaagse architectuur, van de hand van Le Corbusier

Elk element dat je rond dit gebouw toevoegt gaat in directe concurentie, en het eindresultaat kan nooit goed zijn.

Het siert Renzo Piano dat hij enige bescheidenheid aan de dag legt in de nabijheid van de grootmeester en zijn ontwerp volledig inbouwt in de heuvel naar de kapel toe, zodat de nieuwe gebouwen nooit zichtbaar zullen zijn vanop de site.

Het ergste kon gevreesd worden, gezien we Piano kennen van onder andere het centre pompidou in Parijs en de new york times tower in New York, twee projecten waarbij moeilijk van enige bescheidenheid gesproken kan worden. Niet dat het in beide gevallen nodig is, maar dat is een ander verhaal.


Enkel de lichtschachten, kleurige stoompijpen tussen de bomen, verraden Renzo's aanwezigheid.

Een klein gebouw voor erediensten en een bezoekerscentrum vullen het geheel aan. Ook hier past de architectuur zich in in het landschap.

Gelukkig werd er gekozen om de kapel functioneel te houden waarvoor ze ontworpen is, en heeft met niet gekozen om er een architectuurpretpark van te maken.

1 opmerking:

Multifuncional zei

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Impressora e Multifuncional, I hope you enjoy. The address is http://impressora-multifuncional.blogspot.com. A hug.