donderdag, juli 27, 2006

Sint-Niklaas

Tijdens de grote GSF-wandelrally te Sint-Niklaas werd ik aangenaam verrast door de stad en zijn architectuur. Sint-Niklaas komt heel leefbaar over met veel mooie pleinen met groen en rust, maar tegelijk met genoeg drukte om vollop in beweging te zijn. Blijkbaar heeft de stad zo'n geschiedenis en is ze zeer goed omgesprongen met zijn architectuur.

Het relaas van de wandelrally in het gr8s.blog.

De vernieuwing van de markt is een goed gelukt. Eén van de mooiste ondergrondse parkeergarages die ik ooit zag. Doordat de garage niet volledig van de gelijkvloerse buitenverdieping is afgesloten komt ze heel aangenaam over.

Een bewaarde oude etalage

Mooie voorbeelden van Art-Nouveau archtectuur

en de iets strengere Art-Deco


Maar ook mooie voorbeelden van hedendaagse architectuur

Waarbij bijvoorbeeld een mooie aansluiting met de bestaande architectuur werd gevonden.

Ook de vernieuwde aanleg van het Stationsplein vind ik bijzonder geslaagd. Mede door de schijf die interpelleert aan het vlakke wereldbeeld, aan de ene zijde staat het fish-eye perspektief van het stationsplein, aan de andere zijde de tegenpool van dit plein, Nieuw-Zeeland.

De fietsenstalling aan het station is zeer origneel opgevat, je vind gemakkelijk het vak terug waar je je ros achtergelaten hebt. Ook in de parking onder de markt hebben ze dit gebruikt. Wij waren geparkeerd bij het oekeboeleke, anderen stonden dan weer bij de muurzjieker.

Geen opmerkingen: