maandag, april 29, 2013

Open Wervendag 2013

Een dag op werfbezoek door heel Vlaanderen, een initiatief van de Confederatie Bouw, Open wervendag.
Uit het uitgebreid en gevarieerd aanbod koos ik vier werven, waarvan drie dit verslag haalden.

1. AZ Alma, Eeklo.

De bouw van een nieuw ziekhuis ontstaan uit de fusie van de twee ziekenhuizen uit Eeklo en Sijsele.

Persoonlijk vind ik een gebouw in z'n naakte ruwbouw het mooist, je voelt als het ware de draagkrachten, de zuivere structuur wordt niet verstopt door afwerking.
Meer foto's van de werf AZ Alma

2. Havenhuis by Zaha Hadid in Antwerpen


Aan de bouw van de nieuwe uitbreiding bovenop de bestaande oude brandweerkazerne is nog niet gestart. Het bestaande gebouw wordt volledig gestript en gerenoveerd. De graafwerken voor de ondergrondse parking zijn in uitvoering.De indrukwekkende bestaande betonnen dakstructuur die behouden blijft.


Vanuit de nieuwe uitbreiding zal men een panoramisch zicht hebben over de haven en de stad.


Mooie zichten in het bestaande gebouw.meer foto's van de werf het Havenhuis

3. Wit-Gele Kruis by Archipl architecten

Een absolute parel deze verbouwing van een bijzonder fabriekspand tot kantoorgebouw voor het Wit-Gele Kruis.De bestaande metaalstructuur blijft zichtbaar. Het sober materiaalgebruik en het verstandig verbergen bepaalde technieken en het zichtbaar laten van andere brengen een heel aangename sfeer in dit gebouw. De centrale hal met overdadige lichtinval helpt hier natuurlijk bij. Het naakte hout verwarmt het zwarte metaal, het vele glas zorgt voor een zeker transparantie. Door het gebruik van tapijt en akoestisch isolerend glas is de akoestiek bijzonder goed.Fraai en aangenaam, kan als een hoogtepunt staan, zelfs na het bezoek aan een site van een toparchitecte.
 
 

Meer foto's van de werf Wit-Gele KruisGeen opmerkingen: