dinsdag, maart 08, 2011

Sint-Ghislenuskerk te Waarschoot


Op oudejaarsnacht 2001-2002 brandt de kerk van Waarschoot. Op nieuwjaarsdag blijft enkel de toren heel.


Na een architectuurwedstrijd 'open oproep' wordt door het architectenbureau Stramien uit Antwerpen parel van een nieuwe kerk geconcipieerd. Een deel van de ruïnes blijven behouden. Achter het middenschip komt een strakke nieuwbouw in wit beton.


Het kerkplein wordt opener dan vroeger en geeft zo meer ruimte aan het centrum van Waarschoot.


De oude toren blijft de hoofdingang van de kerk.


De gesloten westgevel met twee insnijdingen in kruisvorm geven een mooi licht aan de binnenzijde dat een gevoel van Ronchamp oproept.Dit moet zowat de enige kerk zijn waar je van in de middenbeuk een zicht hebt op de toren.

De nieuwe kerk werd ingedeeld in twee delen, een winterkapel aan de westzijde en de zomerkerk aan de oostzijde. Beide delen worden gescheiden door een mobiele glazen scheidingswand zodat naar noodwendigheid er één grote vieringruimte ontstaat.

Het mooie licht in de winterkapel.


De zomerker staat met een beglaasde wand volledig open naar het oude middenschip. Het ritme van de oude bogen wordt herhaald in de betonnen draagstructuur van de nieuwe kerk. Er is nooit concurrentie tussen beide, in tegendeel. De soberheid van het nieuwe ontwerp respecteert het oude, en de oude structuur verwarmt het strakke binnenklimaat.


De kruisweg.De enige kunstwerken in de nieuwe kerk zijn wat er overbleef na de brand.


De pyromaan kon, zonder het zelf te willen, die oudejaarsnacht geen mooier geschenk aan Waarschoot geven. Deze kerk is voor mij het symbool van een samenleving die aantoont dat ze nog steeds kan samenwerken om tegenslagen om te buigen in goede zin.

Mooi filmpje uit duizend zonnen en garnalen van één.

Geen opmerkingen: