dinsdag, juni 10, 2008

Tour SignalJean Nouvel won de wedstrijd voor het ontwerp van een nieuwe toren in de Parijse wijk 'La défense' net naast de wondermooie Grande Arche.

La tour signal bestaat eigenlijk uit vier op elkaar gestapelde kubussen. De toren huisvest over de 71 verdiepingen kantoren, winkels, hotels en woningen, geclusterd rond vier grote atriums in verschillende kleuren, aanleunend bij hun functie


Laat ons hopen dat het ontwerp meer is dan mooie plaatjes, want met deze renderings kan je veel kanten uit.
Het idee van een toren met gemengde functies om de wijk leefbaar te houden heeft iets, ook de atria kunnen bijdragen tot een grotere leefbaarheid van de toren zelf. Maar juist die grote lege dozen stellen het project zelf in vraag.

Zal aan de druk van de projectontwikkeling kunnen weerstaan worden, om zo grote volumes te behouden waar niks gebeurt? Het zijn financieel verloren vierkante meters.
Zal het concept met verschillende kleuren behouden kunnen blijven, is een hotel met rode lobby niet eerder iets voor vampiers?
Zijn die grote ruimtes verantwoord naar energiegebruik? Zullen zij niet moeten gekoeld worden door energieverslindende airco's ?

Het blijven boeiende tijden in Parijs


Geen opmerkingen: