zaterdag, mei 06, 2006

Aléonard

De Aléonard tegelpan van KORAMIC wordt nog verrassend artisanaal geproduceerd in een kleine pannenfabriek te Pontigny .

De klei wordt gewonnen in de streek, en juist de specifieke samenstelling van de klei tesamen met het bakproces bepalen de uitzonderlijk kleur van de tegelpannen.

Aan de klei wordt water toegevoegd, ze wordt gekneed, maar men laat de structuur vrij intact.

De pan wordt in vorm geperst en gesneden.

Waarna ze lange tijd wordt gedroogd, zodat het meeste vocht terug uit de pan is verdwenen, ze handelbaar wordt en ze tijdens het bakken heel blijft.

Een van de droogovens.

Daarna worden de pannen met de hand gestapeld op bokken die de oven in gaan.
Juist dit handmatig stapelen zorgt er voor dat er geen twee pannen hetzelfde zijn.

De pannen worden dicht opeen gestapeld, dit heeft zijn reden.
De pan wordt in de oven gebakken aan een temperatuur van 1200°C, gedurende vijf dagen.
De ovens worden gestookt op gas. Op het einde van het bakproces, wordt de zuurstoftoevoer afgesloten, zodat de reductie in gang wordt gezet. Dit wil zeggen dat het gas uit zichzelf ontvlamt, en de vlam de gehele oven vult.
Door het dicht opeen stapelen bereikt de vlam niet het volledige oppervlak van de pan zodat het gevlamde effect onstaat.
Door het reduceren bij de ene soort pan 5 minuten aan te houden en bij een andere bijvoorbeeld 30 minuten bekomt met het verschil in donkertint. Van nog vrij rood tot bijna zwart.

drie van de zes ovens,

In de oven, aan het voorbeeld, vooraan op de bok, zie je de vlamstructuur op de tegelpan.

Na afkoeling wordt iedere pan met de hand geklonken. De dof klinkende pannen hebben fouten en gaan er uit.

De fabriek, verassend kleinschalig.

In pontigny maakt met ook handwerk. De klei wordt met de hand in een mal geduwd. Mallen kunnen op aanvraag naar ieders wens gemaakt worden. Het ontmallen en boetseren gebeurt handmatig en met de grootste zorg. Echt boetseerwerk.

De verluchtingspan klaar voor het drogen, op de achtergrond de mal van deze pan.

Ook het emailleren in iedere gewenste kleur gebeurt met de hand. Het email wordt met een metalen schepbekertje over de pan gegoten, waarna de pan voor een tweede maal wordt gebakken.

De stock van geëmailleerde tegelpannen.

site van KORAMIC
met enkele referenties

Geen opmerkingen: