maandag, augustus 20, 2007

AVS

In september start AVS Oost-Vlaamse televisie met een nieuw woonprogramma.
Vandaag zijn de opnames gemaakt in de woning van Patrick Moeyaert en Linda Gerris.
De uitzending is voorzien voor het weekend van 8 september. U zal dan zowel het relaas van de bewoners horen als het mijne.
Een nieuwe woning waar de bewoners hun geschiedenis inbrengen zodat het na drie maanden al als een thuis aanvoelt, zoals presentatrice Veerle het mooi verwoordt.
Meer foto's en de plannen kan U zien in het Portfolio

donderdag, augustus 16, 2007

tandartspraktijk, Nagano, Japan

Een tandartspraktijk met woning in Nagano Japan.

Het gebouw is gesitueerd in een rurale omgeving, waar volgens de stedenbouwkundige voorschriften residentiële woningen niet afzonderlijk mogen gebouwd worden van de commerciële functie.

Architect Hiroki TANABE lostte dit op door drie volumes in een zelfdragende betonstructuur te verbinden met glazen volumes. Zo heb je als bewoner de indruk dat je de woning verlaat om via een glazen doorgang in de tandartspraktijk te komen.
De andere glazen doorgang vormt de inkom tussen de praktijk en de wachtruimte.



Het interieur is zeer strak volledig in traditie met de hedendaagse japanse architectuur.

Meer foto's op de website van de architect.

woensdag, augustus 08, 2007

Opvangen en verspreiden van zonlicht

De manieren om zonlicht om te slaan in energie voor warm water en voor electriciteit geraken ondertussen voldoende gekend. Er zijn echter ook manier om het licht op te vangen en te verspreiden.

Parans heeft een systeem ontwikkeld om door middel van zonnepanelen met fresnel lenzen het zonlicht op te vangen en via een glazvezel kabel naar een ingesloten binnenruimte te voeren.

Voor binnen hebben ze een aantal armaturen ontwikkeld waar het opgevangen zonlicht gekombineerd wordt met electrische verlichting. Zo kan een groot deel op de energiefactuur voor verlichting gespaard worden.

Een zonnepaneel


de optische kabel


de panelen kunnen zowel op het dak als op de gevel gemonteerd worden